Školska godina samo što nije počela, a naši učenici već nižu uspjehe i medalje. U Slovačkoj, u selu Strečno u okolici Žiline, od 21. do 27. 8. održana je 17. Srednjoeuropska matematička olimpijada (MEMO) na kojoj je sudjelovalo 10 država srednje Europe: Poljska, Njemačka, Mađarska, Češka, Švicarska, Austrija, Slovenija, Litva, Hrvatska i Slovačka. Pravo natjecanja  imaju učenici srednje škole koji iste godine nisu sudjelovali na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.  

Hrvatsku su predstavljali sljedeći učenici: Emanuel Bajamić (III. gimnazija, Split), Fabijan Cikač, Adrian Grbac Lacković, Val Karan, David Lang, Kristijan Šimović (XV. gimnazija, Zagreb).

Naša je ekipa na pojedinačnom natjecanju ostvarila odličan rezultat. Emanuel Bajamić, Fabijan Cikač i David Lang osvojili su srebrne medalje, Kristijan Šimović brončanu, a Adrian Grbac Lacković i Val Karan osvojili su pohvale za potpuno riješen barem jedan zadatak. Prema broju bodova na pojedinačnom natjecanju Hrvatska je bila treća, iza Mađarske i Poljske.

Na ekipnom natjecanju naša ekipa osvojila je četvrto mjesto. Nedostajalo je malo sportske sreće da osvojimo i ekipnu medalju. Hrvatska je imala isti broj bodova kao i trećeplasirana Češka, no prevagu je odnio veći broj potpuno riješenih zadataka. Prvo mjesto pripalo je Poljskoj, a drugo Mađarskoj.

Pripreme ekipe organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a pripreme i put financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Voditelji ekipe bili su: Ivan Novak i Petar Orlić.  

Čestitamo svim učenicima i mentorima na ovom lijepom uspjehu, a posebno našem Emanuelu. Bravo!

Rezultati natjecanja dostupni su na poveznici:

https://skmo.sk/poradia.php?jazyk=en&rocnik=72&sutaz=_MEMO


Ostale objave